ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
03/03/2021
23/02/2021
23/02/2021
11/10/2019
14/06/2018
16/06/2017
 
NEWLETTER
Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter.

 
 
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
  ΑΡΧΙΚΗ » ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ » ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ » ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ 
23.10.2012:  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ:ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Πάρις Α. Κοσμίδης
Παθολόγος – Ογκολόγος
Διευθυντής Β΄Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ»
τέως Πρόεδρος ESMO


Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη μετά τα καρδιο-αγγειακά νοσήματα. Παγκοσμίως έχουμε 10 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 15 εκατομμύρια κατά το έτος 2020 λόγω γήρανσης του πληθυσμού και εμμονής στον ανθυγιεινό τρόπο διαβίωσης.
Στην Ευρώπη οι ασθενείς με καρκίνο που διαγνώσθηκαν το 2004 ήταν 2.9 εκατομμύρια και αυξήθηκαν κατά 300.000, δύο χρόνια αργότερα. Βεβαίως με την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη θεραπεία το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξήθηκε από το 50% το 1976 στο 68% το 2010. Δυστυχώς, το όφελος αυτό δεν είναι όμοια κατανεμημένο σε όλες τις χώρες.
Υπάρχουν χώρες που υπολοίπονται σημαντικά έναντι των άλλων σε όλες τις μορφές καρκίνου, ηλικίες και φύλο.
Βεβαίως η οικονομική ανάπτυξη παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εξήγηση της ανομοιογένειας αυτής.
Το ετήσιο κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι 124δις ευρώ. Όμως σε διάφορα κράτη μέλη το ετήσιο έξοδο ανά καρκινοπαθή ποικίλει, π.χ. στην Γερμανία είναι 150ευρώ και στην Λιθουανία 35ευρώ.  Η σχέση της επιβίωσης προς το κατά κεφαλή εισόδημα είναι εμφανής.
Οι ανωτέρω διαπιστώσεις είναι γνωστές στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολόγων – Ογκολόγων (ESMO). Η εταιρεία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την βελτίωση των δεδομένων. Η αναγνώριση της ειδικότητας Παθολογίας – Ογκολογίας θα βελτιώσει την ανομοιογένεια παροχής ογκολογικών υπηρεσιών σε όλες τις χώρες. Η προσπάθεια επιτάχυνσης της έρευνας στην Ευρώπη είναι ένας άλλος στόχος με καλύτερη χρηματοδότηση και συμμετοχή πολλών ογκολογικών κέντρων από πολλές χώρες με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.
Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση με έμφαση τους νέους ογκολόγους, τα συνέδρια, οι υποτροφίες, οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι πολιτικές παρεμβάσεις αποτελούν καθημερινότητα για την ESMO.
Η θεραπεία του καρκίνου εξελίσσεται. Και για τον καρκίνο αυτή η εξέλιξη έχει υποσχόμενα αποτελέσματα.
Η θεαματική αύξηση των ζώντων με καρκίνο ανάμεσα μας είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια. Περίπου 11 εκατομμύρια άτομα ζουν μόνο στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη.
Παράλληλα όμως εκτοξεύεται και το κόστος που τα τελευταία χρόνια είναι δυσθεώρητα και αδύνατον να αντιμετωπισθεί. Το κόστος οφείλεται αφενός μεν στα φάρμακα αφετέρου στον γηράσκοντα πληθυσμό.
Τα νεότερα φάρμακα που ναι μεν είναι εξατομικευμένα είναι δε πολύ κοστοβόρα.
Ο γηράσκων πληθυσμός χρειάζεται περισσότερη νοσηλεία και περισσότερα φάρμακα. Από τους δύο αυτούς βασικούς παράγοντες, το κόστος των φαρμάκων αποτελεί την αιχμή του δόρατος της οικονομικής διαχείρισης.
Η διαχείρηση αυτή απαιτεί αναπροσαρμογή της ογκολογικής πρακτικής γενικότερα και ειδικότερα στα νοσοκομεία μας.
Από έγκυρες μελέτες φαίνεται  ότι η εξατομικευμένη θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες, λιγότερες εισαγωγές, επισκέψεις στα νοσοκομείο, ελαχιστοποίηση υποστηρικτικών φαρμάκων θα επιφέρει μείωση του κόστους.
Συμπερασματικά, η Ευρωπαϊκή Ογκολογία με τις μεγάλες ανισότητες, την οικονομική δυσπραγία, την ερευνητική αδράνεια έχει ελπίδες προόδου.
Χρειάζεται οικονομική προσαρμογή, λειτουργική προσαρμογή ογκολογικών τμημάτων, συνεχιζόμενη εκπαίδευση με έμφαση τους νέους ογκολόγους. Επίσης, Πανευρωπαϊκή συνεργασία συνεργατικών ογκολογικών μονάδων, πανεπιστημίων και βιομηχανίας, ευκολότερη πρόσβαση του ασθενούς στο νέο φάρμακο. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα με κύριο την αναγνώριση της ειδικότητας Παθολογίας – Ογκολογίας.
Ετοιμάζεται το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης της έρευνας με προσπάθεια διόρθωσης ατελειών του παρελθόντος.
Και η προσπάθεια συνεχίζεται………………