ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
03/03/2021
23/02/2021
23/02/2021
11/10/2019
14/06/2018
16/06/2017
 
NEWLETTER
Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter.

 
 
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
17.06.2014:  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ASCO 2014

Κατά την διάρκεια του πρόσφατου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Chicago παρουσιάσθηκαν νέες γνώσεις και πληροφορίες για την θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου. Οι κυριότερες παρατίθενται ανά κατηγορία όγκου:
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ: Σε ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα και μοριακή έκφραση ALK, το στοχευμένο φάρμακο Crizotinib βρέθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε σύγκριση με χημειοθεραπεία. Βελτίωσε σημαντικά τον χρόνο ζωής χωρίς εξέλιξη του καρκίνου. Παρομοίως, το ίδιο φάρμακο Crizotinib αποδείχθηκε αποτελεσματικό στους σπάνιους ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα που έχουν σημαντική μοριακή έκφραση του ΜΕΤ. Και στις δύο περιπτώσεις η τοξικότητα του φαρμάκου ήταν ήπια και καλώς ανεκτή από τους ασθενείς.
• Το στοχευμένο φάρμακο Ramucirumab ενίσχυσε την δράση της χημειοθεραπευτικής ουσίας Docetaxel σαν δεύτερης γραμμής θεραπεία στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος.
• Πολύ σημαντική ήταν η ανακοίνωση για τους ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα που έχουν την μετάλλαξη EGFR όπου το στοχευμένο φάρμακο Afatinib σε δύο μελέτες έδειξε υπεροχή αποτελεσμάτων έναντι της χημειοθεραπείας. Μάλιστα το Afatinib βελτίωσε και την συνολική επιβίωση των ασθενών εκείνων που είχαν την μετάλλαξη σε ειδικό τμήμα του υποδοχέα EGFR που επιστημονικά αποκαλείται εξώνιο 19.
• Ceritinib είναι ένα νέο στοχευμένο φάρμακο που δρα σε ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονος που μοριακά εκφράζουν το ALK. Μάλιστα είναι αποτελεσματικό και σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν λάβει Crizotinib και έχουν υποτροπιάσει λόγω ανάπτυξης αντοχής.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ:  Trastuzumab παραμένει το πιο σημαντικό φάρμακο σε γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν το HER-2 θετικό, που έχουν χειρουργηθεί και πρόκειται να λάβουν συμπληρωματική φαρμακευτική θεραπεία. Οι προσπάθειες να αντικατασταθεί από το Lapatinib ή να συνδυασθεί μαζί του δεν προσέδωσε σημαντικό όφελος σύμφωνα με την μελέτη ALTTO.
• Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο μαστού ευαίσθητο στις ορμόνες η χορήγηση Examestane και η αναστολή της λειτουργίας των ωοθηκών θεωρήθηκε μια εναλλακτική θεραπεία σε σχέση με την συνηθισμένη χορήγηση Tamoxifene και αναστολή της λειτουργίας των ωοθηκών. Μάλιστα οι γυναίκες που έλαβαν Examestane είχαν ελαφρώς  μακρύτερο χρόνο ζωής χωρίς εξέλιξη του καρκίνου. Ίσως η τοξικότητα να προβληματίζει αλλά είναι μία εναλλακτική λύση που ο χρόνος θα δείξει την αξία της.
• Ενδιαφέρουσα ήταν η μελέτη που παρουσιάσθηκε για βελτίωση της γονιμότητας στις γυναίκες που έλαβαν χημειοθεραπεία και ήταν προεμμηνοπαυσιακές χωρίς ορμονική ευαισθησία. Η συγχορήγηση του ανάλογου LHRH που αναστέλλει την ωοθηκική λειτουργία βοήθησε τις γυναίκες αυτές να τεκνοποιήσουν ευκολότερα αργότερα στη ζωή τους.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: Πολύ σημαντική θεωρήθηκε η ανάλυση των αποτελεσμάτων μιας μελέτης που σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου προχωρημένου καρκίνου προστάτη, η συγχορήγηση χημειοθεραπείας (Docetaxel) και ορμονικής θεραπείας υπήρξε αποτελεσματικότερη απ’ότι η ορμονοθεραπεία μόνη της. Τα αποτελέσματα αυτά που επιμήκυναν τον χρόνο ζωής στην συγκεκριμένη αυτή ομάδα ασθενών, αλλάζουν τα δεδομένα στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ: Στην ομάδα των γυναικών με ορώδες καρκίνο ωοθηκών που έχουν λάβει στο παρελθόν Πλατίνα και έχουν υποτροπιάσει, αλλά εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες στην Πλατίνα, η συγχορήγηση των καινοτόμων φαρμάκων Olaparib και Cetiranib έδειξαν αυξημένη αποτελεσματικότητα έναντι του Olaparib μόνο του. Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για την δυνατότητα αντικατάστασης της χημειοθεραπείας ή συγχορήγησης.
ΜΕΛΑΝΩΜΑ: Ο συνδυασμός Nivolumab και Ipilimumab απεδείχθη ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη μετάλλαξης στο BRAF γονίδιο. Ο συνδυασμός αυτός θα δοκιμασθεί σε περισσότερους ασθενείς.
• Το ειδικό μονοκλωνικό αντίσωμα ΜΚ-3475 δοκιμάσθηκε σε 411 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι δοκιμές θα συνεχισθούν.
• Το εγκεκριμένο φάρμακο για προχωρημένο μελάνωμα Ipilimumab δοκιμάσθηκε σε άτομα που χειρουργήθηκαν σε αρχικό στάδιο μελανώματος και είχαν υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φάρμακο ελαττώνει τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου. Η ανάλυση της μελέτης θα συνεχισθεί.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ: Η συγχορήγηση Bevacizumab ή Cetuximab και χημειοθεραπείας με FOLFOX ή FOLFIRI σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο παχέος εντέρου χωρίς μετάλλαξη στο K-RAS έδωσε παρόμοια αποτελέσματα. Επομένως η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα κλινικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.
• Σε καρκίνο του ορθού που έχει χρησιμοποιηθεί χημειο-ακτινοθεραπεία προ της εγχείρησης, η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία με την προσθήκη Oxaliplatin έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την χορήγηση μόνο Fluorouracil και Leucovorin.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ: Σε καρκίνο του θυρεοειδούς που είναι διαφοροποιημένος και έχει εμφανίσει αντοχή στο ραδιενεργό ιώδιο, η χορήγηση Lenvatinib βελτίωσε τον χρόνο ζωής χωρίς εξέλιξη του καρκίνου.