ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
03/03/2021
23/02/2021
23/02/2021
11/10/2019
14/06/2018
16/06/2017
 
NEWLETTER
Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter.

 
 
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
11.10.2019: ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ESMO 2019 Εξελίξεις στην Ογκολογία

Καρκίνος ωοθηκών
Η θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών έχει εισέλθει πλέον σε νέα πορεία. Η ομάδα των φαρμάκων που αποκαλούνται αναστολείς PARP αποτελούν το νέο εργαλείο των ογκολόγων. Τρία φάρμακα: Niraparib, Olaparib και Veliparib χρησιμοποιήθηκαν μετά την χημειοθεραπεία σαν συντήρηση και έδωσαν θεαματικά αποτελέσματα ιδίως στις γυναίκες που είχαν μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια BRCA1, BRCA2 και όχι μόνο. Μάλιστα το Veliparib χρησιμοποιήθηκε μαζί με την χημειοθεραπεία σαν αρχική θεραπεία. Το δε Olaparib συνδυάστηκε με το Bevacizumab. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν αισιοδοξία διότι με τον τρόπο αυτό ο χρόνος ζωής χωρίς καρκίνο παρατείνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα της ύπαρξης ή μη μεταλλαγμένων γονιδίων. Στην ιδιαίτερη κατηγορία του Ορώδους καρκινώματος χαμηλής κακοήθειας, η κλασική χημειοθεραπεία δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Τέτοιοι όγκοι μπορεί να εκφράζουν μεταλλάξεις στο ΜΕΚ εκεί όπου το Trametinib μπορεί να έχει ρόλο να παίξει.

Μελάνωμα
Η ανοσοθεραπεία έχει αλλάξει το τοπίο στο μελάνωμα. Μετά την πλήρη εξαίρεση του μελανώματος και των λεμφαδένων η χορήγηση Nivolumab για 1χρόνο έδειξε βελτίωση του χρόνου για την επανεμφάνιση της νόσου. Φυσικά αυτή η θεραπεία ενδείκνυται για μελανώματα υψηλού κινδύνου για υποτροπή.
Στο μεταστατικό μελάνωμα ο συνδυασμός ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων Nivolumab και Ipilimumab έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και έχουν αλλάξει την πορεία της νόσου.

Καρκίνος πνεύμονος
Στοχευμένη θεραπεία στον μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιμήκυνση της ζωής των ασθενών αυτών.
Το Osimertinib είναι αναστολέας της τυροσινικής κινάσης που στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν την μετάλλαξη EGFR.
Στην μελέτη FLAURA απεδείχθη το φάρμακο αυτό ιδιαίτερα αποτελεσματικό και επιμήκυνε σημαντικά την ζωή των ασθενών αυτών. 
Ένας άλλος στόχος το K-RAS που μέχρι πρότινος δεν είχε δείξει ευαισθησία σε φάρμακα, φαίνεται να αλλάζει. Υπάρχει σήμερα πειραματικό φάρμακο AMG510 που στοχεύει στο καρκινικό κύτταρο που φέρει την μετάλλαξη του K-RAS G12C. Τα αρχικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Όσον αφορά την ανοσοθεραπεία, ο συνδυασμός Ipilimumab και Nivolumab στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος σε πρώτης γραμμής θεραπεία αποδείχθηκε αποτελεσματικός στους ασθενείς που είχαν PD-L1 κάτω από 1. Αποτελεί ο συνδυασμός αυτός άλλο ένα όπλο στις μάχες εναντίον του καρκίνου πνεύμονος. 

Καρκίνος Μαστού
Σε ασθενείς με καρκίνο μαστού που είναι ορμονοευαίσθητοι και είναι αρνητικοί στο HER-2 υπάρχει μεγάλη πρόοδος τελευταία. 
Σε δύο μελέτες που ανακοινώθηκαν τα φάρμακα Abemaciclib και Ribaciclib που αναστέλλουν το CDK 4-6 στα καρκινικά κύτταρα, σε συνδυασμό με οποιαδήποτε ορμονική θεραπεία έχουν θεαματικά αποτελέσματα και θεωρούνται σήμερα μαζί με το Palbociclib απαραίτητα για την συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.
Στις ασθενείς που έχουν τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού η χορήγηση της ανοσοθεραπείας Pembrolizumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία πριν το χειρουργείο, βελτιώνουν τα ποσοστά της παθολογοανατομικής πλήρους ύφεσης, κάτι που είναι προϋπόθεση για αποτελεσματική θεραπεία.
Τα αποτελέσματα αυτά έλαβαν χώρα ανεξάρτητα από το επίπεδο του PD-L1 στο καρκινικό κύτταρο.   

Καρκίνος προστάτη
Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου προστάτη και ιδιαίτερα του μεταστατικού που είναι ανθεκτικός στην θεραπεία που αναστέλλει τις ανδρογόνες ορμόνες. Και στον καρκίνο του προστάτη υπάρχουν γονιδιακές μεταβολές σε διάφορα γονίδια, κυρίως BRCA1, BRCA2, ATM κλπ. Στους ασθενείς αυτούς η χορήγηση Olaparib που είναι PARP αναστολέας έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αποτελεί πια μια επιπλέον εναλλακτική λύση.
Επίσης αναφέρθηκαν μελέτες που χρησιμοποίησαν ανοσοθεραπεία με το Nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία Docetaxel. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αν και υπάρχει σκεπτικισμός λόγω του μικρού αριθμού ασθενών και της περιορισμένης εμπειρίας.
Τέλος, η χημειοθεραπεία με το φάρμακο Cabazitaxel σε ασθενείς που είχαν λάβει ήδη Docetaxel και αντι-ανδρογονική θεραπεία, έδειξε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με νεότερους αντι-ανδρογονικούς παράγοντες.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης
Η ανοσοθεραπεία είναι πλέον χρήσιμη επιλογή για την θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Το Atezolizumab σε συνδυασμό με την Πλατίνα (Καρμποπλατίνα + Γεμσιταμπίνη) σε τοπικά εκτεταμένο ή μεταστατικό καρκίνωμα ουροδόχου κύστης έδωσε υποσχόμενα αποτελέσματα και έτσι μπορεί να αποτελέσει την κύρια θεραπευτική επιλογή στον καρκίνο αυτόν.

Χολαγγειοκαρκίνωμα
Είναι δύσκολος καρκίνος για αντιμετώπιση. Στις 15% των περιπτώσεων τα καρκινικά κύτταρα φέρουν μεταλλάξεις στην Ισοκυτταρική Αφυδρογονάση 1 (IDH1) και έτσι μπορούν να στοχευθούν με το Ivosidenib που είναι μικρό μόριο που αναστέλλει αυτήν την μετάλλαξη. Το φάρμακο αυτό είναι εγκεκριμένο για την Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία. Στο χολαγγειοκαρκίνωμα και στην συγκεκριμένη αυτή ομάδα δοκιμάσθηκε μετά από χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Χρειάζεται περισσότερη εμπειρία ώστε το IDH1 να αποτελέσει ακόμη έναν στόχο.

Καρκίνος παχέος εντέρου
Η μετάλλαξη B-RAF V600E συνδέεται με κακή πρόγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η χρήση τριών φαρμάκων Encorafenib, Cetuximab και Binimetinib έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου που έχει την παραπάνω μετάλλαξη. Θεωρείται μάλιστα ότι στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει την κύρια θεραπεία.
Παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν και για τις περιπτώσεις εκείνες που εκφράζουν το HER-2 όπου υπάρχει πληθώρα φαρμάκων.

GIST
Ripretinib είναι τυροσινική κινάση που δρα στο ΚΙΤ και PDGFRA μετάλλαξη. Δοκιμάσθηκε σε ασθενείς που είχαν υποτροπιάσει μετά την χορήγηση των άλλων γνωστών στοχευτικών παραγόντων (Imatinib, Sunitinib, Regorafenib). Έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα με πολύ καλή ανοχή. Αποτελεί πλέον μια ακόμη αξιόπιστη λύση.

Καρκίνος θυρεοειδούς
RET μεταλλάξεις ανιχνεύονται στις περισσότερες περιπτώσεις του κληρονομικού Μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς, επίσης στο 50% - 60% του σποραδικού τύπου και στο 20% του θηλώδους τύπου και σχετίζονται με επιθετική κλινική συμπεριφορά.
Ο RET αναστολέας LOXO-292 έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα αν και πρώιμα. Αναμένονται εξελίξεις.

Νευροενδοκρινείς όγκοι
Το φάρμακο Surufatinib είναι αναστολέας των VGFR, EGFR και CSF-1. Δοκιμάσθηκε σε προχωρημένους νευροενδοκρινείς όγκους κυρίως grade 2 με αξιόλογα αποτελέσματα που χρειάζονται ωρίμανση.